Voie de la Liberté

Al in 1944 bedachten Kolonel Guy de Vasselais (burgemeester van St, Symphorien) en Gabriel Hocqard ( burgemeester van Metz) een herdenking aan de bevrijding van Frankrijk naar het idee van de Voie Sacré rond de slag om Verdun uit WO1..Zij kozen voor de meest glorieuze route van de geallieerde legers onder leiding van Genraal Patton. Later werd op verzoek van de Belgisch-Amerikaanse vereniging de route uitgebreid tot Bastogne.

Met de ontwikkeling van deze fietsroute is er een tracé verlengd naar Wageningen. maar de markeerpalen tref je alleen in Overloon en Wageningen. Dat deel noemen we Voie de la Liberté XnL.

De beeldhouwer Francois Cogne ontwierp de herdenkingspaal, oorspronkelijk in roze cement, 120 cm. hoog  en 435 kilo zwaar. Op de kroon een blauwe band met de 48 sterren( aantal staten in VS). Daaronder vier rode rechthoeken, die de 4 secties verbeelden: St. Mere-Cherbourg, St. Mere Avranches, Avranches Mets en Metz Bastogne.
In het midden naar voorbeeld van het vrijheidsbeeld in New York een uit zee oprijzende fakkel, de vlam van de vrijheid.

Het ontwerp van de borne wordt ook gebruikt voor een echt Franse herdenkingsweg,  Le serment de Koufra ( de eed van Koufra). Op plaatsen waar het Franse 2pantser divisie van Leclrec is doorgetrokken worden deze bornes opgericht
Philippe Marie de Hauteclocque gebruikte de schuilnaam  Jacques Philippe Leclerc. Als kolonel veroverde hij Koufra (in Libië)  op de Duitsers en zwoer toen, de wapens niet eerder neer te leggen dan wanneer de Franse driekleur weer boven Straatsburg zou wapperen. Inmiddels hebben zo’n 60 gemeenten op de lijn Normandie-Straatsburg een borne geplaatst,  Dit initiatief uit 2004 is genomen door Ghyslème Lebarrenchon,  burgemeester van St. Martin de Varreville
De officiële opening van de gehele oorspronkelijke route van de Voie de la Liberté vond plaats op 18 september 1947 in Fontainebleu.
Bij wegverbeteringen zijn tal van originele markeerpalen vervangen door lichtgewicht exemplaren, die minder gevaarlijk zijn in geval van een ongeluk/aanrijding.



In 1947 is wel een michelinkaart uitgegeven, waarop de “Voie de la Liberté’ is opgenomen, maar wel als een dikke, markeerstift brede band. Met de ontwikkeling van de Vélopalise hebben we al doende de hele route met borne’s bezocht, die gefotografeerd en van een volgnummer voorzien. Niet eerder of elders is die nummering gemaakt en ook een kaart, waarop gedetailleerd de weg is weergegeven bestaat niet. We zijn trots een overzicht te kunnen geven van de borne’s en de oorspronkelijke weg.

Een overzicht van de gefotografeerde Bornes vind je op Routeyou.com, zoek bezienswaardigheden, zoekwoord borne