Over Ons

Vélopalise.

Vier de vrijheid met een fiets tour van Normandië naar Nederland. Ervaar daarbij de inspanningen en offers op het spoor van de vrijheid. Te beginnen op het D-Day strand en dan naar Nederland met het langste oorlogsmonument in Europa, de gemarkeerde route “Voie de la Liberté” tot Bastogne. Eindig in de Stad der Bevrijding Wageningen! Deel de herinnering aan offers niet alleen van militairen,maar evenzeer van burgers. Maak vrede, vrijheid en veiligheid zichtbaar en laat het doorklinken in de toekomst.

In 2016 werd de Europafietsers fietsroutegids ‘Spoor van de Vrijheid’ uitgebracht. Met de ervaringen van verschillende fietsers, die in de afgelopen jaren het traject deels of voor het geheel hebben gefietst is de Vélopalise door-ontwikkeld.. De trajecten zijn allemaal met Routeyou beschikbaar voor de gps-apparaten en de smartfoon-viewer van Routeyou.

De naamgeving berust op een combinatie van de Franse woorden Fiets, Vrede, Vrijheid en Veiligheid, Vélo, Paix, Liberté en curité.

De gekozen route volgt voor het overgrote deel de ‘Voie de la Liberté’ een op elke kilometer met zuilen (bornes) gemarkeerde weg, die de geallieerde strijdkrachten in ’44-’45 hebben afgelegd aan de meest oostelijke zijde van het rollend front.

In dit project is ook een poging gedaan om alle bornes op de foto te zetten en het originele traject (aangelegd in 1947) in kaart te brengen en ook de zuilen van een volgnummer te voorzien.

De routegidsen zijn bedoeld voor individuele ‘self-service’ reizen; in Augustus-September 2019 vindt een georganiseerdeplaats. Alle informatie vindt op de website velopalise.nl

Op foto’s van deze website berust een copyright© en mogen alleen met schriftelijke toestemming worden overgenomen. De gebruikte foto’s zijn van Roeland Janssen, Leen en Marijke Kok, Jos en Tonnie de Jong en Bob de Vries 

 

1 gedachte over “Over Ons”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *